11000 de copii de grădiniță descoperă limba și cultura romilor prin poveștile ilustrate din proiectul Bare Rroma
by Redactia
Studiile arată că, în România, peste 76% dintre copiii și tineri romi sub 19 ani nu au mers la grădiniță. Iar cei care ajung, se confruntă cu segregarea și discriminarea din cauza sărăciei și a etniei. Un alt sondaj, realizat de CUAC (Cu Alte Cuvinte) în 2023 ne arată cum 70% dintre profesori spun că elevii lor de etnie romă nu-și declară identitatea. Tot studiile arată că poveștile despre diversitate sprijină copiii din grupuri minoritare, prin creșterea stimei de sine, a mândriei culturale și a sentimentului de apartenență. Iar astfel de povești promovează empatia între toți copiii, încurajează înțelegerea diferitelor culturi și experiențe, esențiale pentru o comunitate incluzivă și respectuoasă. În acest context, lansăm proiectul Bare Rroma, ediția nr 2, cu o serie nouă de patru cărți de povești cu eroine și eroi romi.
Bare Rroma, sau despre sentimentul de apartenență
Toți copiii au nevoie de eroi și eroine de etnie romă care să îi inspire și să îi facă să viseze. Bare Rroma aduce în grădinițe și școli limba și cultura romilor, prin poveștile a patru personalități, ce pot fi întâlnite pe viu, în viața de zi cu zi: actrița și regizoarea Alina Șerban, pictorul Eugen Raportoru, sociologul Gelu Duminică și soprana Isabela Stănescu. Opt studenți ai Programului de Studii de Limba și Literatura Rromani de la Universitatea București au scris despre eroii lor, și așa au luat naștere cele patru cărți ilustrate pentru copii.
Proiectul a creat astfel un spațiu în care vocile romilor sunt ascultate, apreciate și împărtășite cu toții, făcând grădinița și școala un loc în care copiii romi să se simtă acasă.
Peste 11.000 mii de copii din mediul rural și urban vor beneficia gratuit de cărți.
4400 de cărți tipărite ajung, prin donație, la 1100 de educatoare, cu sprijinul Asociației OvidiuRO și vor fi descoperite de peste 11 000 de preșcolari din sate și orașe din România. Prin aceste cărți, copiii preșcolari se vor putea conecta cu persoane reale care au reușit în viața de zi cu zi, și se află printre noi, nu sunt doar eroi fictivi de poveste.