Sărbătorim Democrația prin Film Documentar
A 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox va avea loc între 27 noiembrie și 1 decembrie 2024, la Cineplex Loteanu din Chișinău. Cu 27 de documentare puternice din întreaga lume, festivalul se va concentra pe teme critice precum democrația, libertatea de exprimare, egalitatea de gen și viața comunităților marginalizate. Festivalul va fi o platformă dinamică pentru iubitorii de film, societatea civilă și profesioniști, oferind o varietate de filme, discuții și evenimente speciale menite să încurajeze dialogul social prin cinema.
Accent pe Democrație
Tema centrală a Moldox 2024 este Democrația, explorată prin filme care abordează probleme presante, precum drepturile omului, libertatea de exprimare și viața grupurilor vulnerabile. Fiecare proiecție oferă o perspectivă unică asupra modului în care democrația modelează lumea noastră și ne provoacă să reflectăm asupra valorilor colective.
Filmele de Deschidere și de Închidere
Noaptea de Deschidere, 27 noiembrie: Festivalul va începe cu documentarul moldovenesc „Umbra Războiului”, care spune povestea emoționantă a voluntarilor moldoveni care au ajutat refugiații ce fugeau de la războiul din Ucraina. Filmul surprinde complexitatea profundă a situației, evidențiind atât solidaritatea, cât și anxietatea resimțite în Moldova, în timp ce țara se confruntă cu spectrul de a fi atrasă în conflict. Filmul a fost de un colectiv de tineri regizori moldoveni.
Noaptea de Închidere, 1 decembrie: Festivalul se va încheia cu „Agentul Fericirii”, un documentar emoționant care duce publicul într-o călătorie prin Bhutan, o țară care măsoară Fericirea Națională Brută. Urmărind activitatea lui Amber, unul dintre „agenții fericirii” din Bhutan, acest film oferă o explorare emoționantă a bucuriei și rezilienței, indiferent de provocările vieții.
Sărbătorim Talentul Moldovenesc
Anul acesta, Moldox pune un accent special pe realizatorii de filme din Moldova. Vom prezenta o selecție curată de 8 filme scurte, de lungime medie și lungmetraje, create de regizori moldoveni inclusiv din diasporă. Festivalul pune, de asemenea, un accent pe munca femeilor regizoare de documentare, subliniind rolul lor în formarea scenei cinematografice locale.