Shadow

BBC, pe urmele ţiganilor cu palate din Huedin

Jurnalistul Colin Campbell a venit în România pentru a afla amănunte despre membrii clanului Rostaş, care-i terorizează de un deceniu pe locuitorii din oraşul Gravesend, Anglia.

Orăşelul Huedin din judeţul Cluj a ajuns, zilele acestea, din nou în atenţia jurnaliştilor de la BBC. Reporterul Colin Campbell a petrecut două zile la Huedin, împreună cu cameramanul său, încercând să elucideze misterul palatelor ţigăneşti ridicate de membrii familiei Rostaş cu bani proveniţi din infracţiuni în Anglia.
Jurnaliştii englezi au fost primiţi cu ostilitate de ţiganii cu palate. „Nu au fost deloc prietenoşi, au fost chiar ostili. Încercăm să facem o anchetă despre averea familiei Rostaş din Huedin. Nu putem da mai multe detalii, pentru că urmează un proces legat de furturile comise, în ultimii ani, de membrii acestei familii în Anglia”, s-a limitat să spună reporterul BBC, Colin Campbell.Ziaristul a discutat, în cele două zile petrecute la Huedin, cu şeful Poliţiei Locale, cu primarul oraşului, precum şi cu vecini ai membrilor clanului Rostaş.

Şocaţi de palatele uriaşe

Potrivit şefului Poliţiei Locale din Huedin, comisar-şef Augustin Rus, cei doi britanici, însoţiţi de un român, s-audeclarat şocaţi de ce au găsit aici. Au spus că nu se aşteptau la aşa ceva, la asemenea palate. Rus a povestit pentru „Adevărul” că jurnaliştii de la BBC au fost curioşi să afle detalii legate de averile şi veniturile membrilor familiei Rostaş şi dacă au avut probleme cu legea.
„Le-am spus că au mai fost probleme cu ei. Bunăoară, chiar acum avem un caz, al lui Romulus Rostaş, care a fost prins circulând cu maşina cu permis de conducere fals. Terenurile le-aucumpărat după Revoluţie. Ce fac ei în Anglia nu avem cum să ştim. Cert este că au ridicat palatele cu bani aduşi din Anglia”, a adăugat Rus.
Autorităţile din Huedin mai susţin că nu mai puţin de o sută de palate ţigăneşti au fost ridicate aici după ’89. Clădirile monstruoase sunt construite de cei o mie de ţigani care locuiesc în oraş cu bani produşi în Anglia din furturi şi cerşetorie.

Englezii vor banii înapoi

Primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan, a declarat că jurnalistul Colin Campbell a spus, în discuţiile avute cu el, că statul englez ar intenţiona să recupereze un prejudiciu de 60.000 de lire sterline. Suma reprezintă valoarea bunurilor furate de patru membri ai clanului Rostaş de la locuitorii din Gravesend. Cei patru au fost prinşi luna trecută şi sunt arestaţi în Anglia. Campbell ar mai fi susţinut că statul englez vrea să recupereze această sumă din vânzarea bunurilor pe care hoţii le au în România.  „Asta este absurd. Eu le-amexplicat că cei patru sunt tineri, plecaţi de mult din ţară, nu au avere pe numele lor”, a spus primarul.
Moroşan a dorit să afle de la jurnalistul britanic dacă există vreo explicaţie pentru care ţiganii din Huedin au migrat în masă în ţări insulare, Anglia sau Irlanda. „Campbell mi-a spus că ţiganii noştri sunt isteţi. Că au ales Anglia pentru că legislaţia este mai blândă. Acolo, ţiganii primesc ajutoare sociale substanţiale. În plus, pedepsele pentru diferite infracţiuni sunt mai mici decât în alte ţări şi pot scăpa uşor fără închisoare”, a mai spus Moroşan.
Primarul nu are însă soluţii pentru a opri exodul ţiganilor spre ţările occidentale. În prezent, din cei peste 1.000 de ţigani care trăiesc în Huedin, mai bine de jumătate sunt la cerşit pe străzile din marile oraşe britanice.
“Urmează un proces legat de furturile comise, în ultimii ani, de membrii familiei Rostaş în Anglia.”

Avere strânsă din furt, cerşetorie şi ajutor social

Patru rromi originari din Huedin, judeţul Cluj, au fost arestaţi luna trecută în Anglia şi trimişi în judecată, fiind acuzaţi că ar fi furat peste 500 de telefoane mobile şi bani din buzunarele pasagerilor care circulau cu trenul pe ruta Londra (staţia Charing Cross) – oraşul Gravesend. Cei patru – Romulus (18 ani), Marin (25 de ani), Robert (23 de ani) şi Cornel (22 de ani) – şi-au recunoscut faptele şi urmează să fie judecaţi la finele lunii aprilie. A mai fost reţinut şi un minor, rudă cu ei, dar poliţia are în vedere şi alţi membri ai aceleiaşi familii, care şi-au stabilit, în urmă cu peste zece ani, reşedinţa în Anglia, în oraşul Gravesend.

Vin acasă cu maşini luxoase

Potrivit site-ului www.thisislocallondon.co.uk, poliţiştii londonezi care au condus ancheta au afirmat că prejudiciul cauzat de cei patru bărbaţi se ridică la peste 60.000 de lire sterline. În perioada ianuarie 2009 – august 2011, cei patru ţigani din Huedin au furat peste 500 de telefoane mobile, dar şi bani din buzunarele pasagerilor care circulau cu trenul între Londra şi Gravesend. Jurnalistul britanic spune însă că cei patru huedineni arestaţi au declarat că trăiesc din „bani curaţi”, pe care-i primesc ca ajutor social în Anglia.
Vecinii clanului Rostaş spun că membrii familiei înstărite de rromi petrec 11 luni în Anglia, după care se întorc pentru o lună în ţară, cu maşini luxoase şi haine scumpe. În timpul petrecut acasă, ţiganii îşi adăugă şi câteva turnuleţe la palatele-gigant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *