Shadow

Crăciunul dincolo de gratii!

Poate cea mai frumoasă sărbătoare de peste an este Crăciunul, seara în care familiile se unesc sub bradul împodobit şi uită pentru moment de necazurile vieţii şi se bucură împreună de Naşterea Domnului.
Dacă în fiecare casă creştinească se aprind luminile bradului, aducând zâmbete şi cadouri tuturor, în schimb, undeva, în câteva locuri din ţară, câteva mii de persoane nu au parte de bucuria şi magia Crăciunului. Este vorba de cei condamnaţi de Statul şi Justiţia Română să-şi petreacă zilele în închisori! Puşcăriaşii! Dar, cu toate că au făcut fapte rele, şi puşcăriaşii sunt oameni. Şi ei au dreptul să trăiască şi să viseze Crăciunul. Soarta este soartă şi viaţa nu este decât o părere. Există doar clipa de faţă. Răbdarea este foarte importantă. Sunt puternici cei care au răbdare.
O mică parte dintre ei, cei cu pedepse mici şi comportare bună, vor primi învoiri şi vor petrece Crăciunul cu cei dragi. Ceilalţi, cea mai mare parte, vor privi stelele luminoase de pe cer din spatele gratiilor. Unii sunt mai norocoşi. Vor primi pachete cu bunătăţi de Crăciun de la famiile lor. Alţii, mai amărâţi şi fără sprijin, nu vor avea parte de cozonaci, salate, sarmale şi friptură tradiţională. Unii puşcăriaşi mai cu inimă vor împărţi bucatele lor cu cei ce nu au.
În Penitenciaru Târgu Jiu, conducerea mai umană, domnul director Popescu împreună cu Radu Dan şi doamna Angela Popescu, cu eforturi supraomeneşti organizează un mic Crăciun pentru deţinuţii care nu sunt vizitaţi de nimeni, ca să nu simtă că sunt total abandonaţi de familie şi de soartă. Unii deţinuţi vor petrece ultimul lor Crăciun în detenţie. Alţii, mai au multe Crăciunuri de stat în închisori. Fă gesturi mărunte de afecţiune, fă din preocupare un obicei!  Cea mai mare durere a omului este să ştie foarte multe, dar să nu poată face nimic.
Pentru toţi, Crăciunul aduce însă o oază de speranţă, de mulţumire sufletească şi o dorinţă: ca următorul an să fie mai bun şi, poate că şi deţinuţii vor putea să se îndrepte, să fie eliberaţi şi să se reintegreze în societate. Crăciun fericit tuturor celor încă năpăstuiţi de soartă. Crăciun fericit! şi La mulţi ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *