Shadow

Romii din România vor avea un muzeu virtual

O echipă de cercetători din Cluj a demarat un proiect prin care propune realizarea unei istorii orale a populației rome din ţara noastră, dar şi crearea unui muzeu virtual al romilor din România. “În ciuda modei și a unei fascinației pentru marginali, romii din România nu dispun de o istorie a lor”, spun cercetătorii clujeni.Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Institutul de Istorie Orală, în parteneriat cu Universitatea din Islanda lansează proiectul “Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România” (The Untold Story. An Oral History of the Roma People in Romania).
Potrivit unui comunicat de presă, obiectivul principal al acestei acţiuni este realizarea unei istorii orale a populației rome din ţara noastră, prin colectarea, conservarea și interpretarea narațiunilor individuale ale membrilor acestei comunități.
Prin intermediul interviurilor de istorie orală, proiectul va oferi o voce comunităților de romi, va explora modalitățile prin care patrimoniul cultural (in)tangibil al acestora, respectiv muzica, meșteșugurile, alimentația, sărbătorile, educația, pot deveni instrumente de demitizare și creștere a stimei de sine a romilor în context național și european.
Printre rezultatele acestui proiect se numără crearea unei arhive de istorie orală de aproximativ 600 de interviuri, a unui muzeu virtual al romilor din România, realizarea unor teze de doctorat, lucrări postdoctorale, articole și cărți de specialitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *