Shadow

Violenţe împotriva romilor în Bulgaria. Vicepremierul de la Sofia a convocat o reuniune extraordinară a organismelor de aplicare a legii

Unităţi ale poliţiei şi jandarmeriei bulgare au fost desfăşurate miercuri dimineaţă într-un cartier locuit majoritar de romi în oraşul bulgar Gabrovo, după ce sute de persoane au pornit acţiuni violente în acest cartier drept răzbunare pentru o agresiune care se presupune că a fost comisă de trei membri ai minorităţii rome, relatează agenţiile BTA şi EFE.

Tensiunile au izbucnit după ce pe reţelele de socializare a fost distribuită o înregistrare video în care apar trei persoane, semnalate ca fiind de etnie romă, agresând cu brutalitate un angajat al unui magazin non-stop pe 7 aprilie. Cei trei suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi apoi puşi în libertate fără să fie formulate acuzaţii împotriva lor.

Un protest paşnic a avut loc în faţa primăriei din oraş, cerând insistent detenţia atacatorilor. Tensiunile au apărut atunci când mai multe sute de protestatari au încercat să intre în clădirea serviciului local de investigaţii şi o parte dintre ei au ajuns în cartierul de romi şi au atacat mai multe case nelocuite.

După proteste, cei trei romi au fost arestaţi din nou pentru 72 de ore şi acuzaţi de huliganism şi vătămare corporală. Toţi cei trei au antecedente penale, a declarat joi Procuratura din Veliko Turnovo.

Vicepremierul bulgar Krassimir Karakacianov a participat joi dimineaţa, la Sofia, ”la o reuniune extraordinară a Consiliului de Miniştri împreună cu ministrul de interne bulgar Mladen Marinov şi cu serviciile competente ale Ministerului de Interne”, relatează BTA.

Karakacianov şi secretarul şef al Ministerului Afacerilor Interne, Ivailo Ivanov, au declarat că situaţia la Gabrovo încă nu se află sub control. Jandarmi şi membri ai forţelor speciale de poliţie au fost trimişi în oraş în cursul nopţii pentru a proteja ordinea şi securitatea publică şi vor rămâne în oraş până când situaţia se va normaliza, a explicat Ivanov.

Vicepremierul bulgar a criticat autorităţile locale pentru că nu au raportat prezenţa ilegală a persoanelor în cauză sau construcţii ilegale. El a precizat că romii din oraşul Sliven s-au mutat în Gabrovo, fiind atraşi de producţia de cherestea.

„Aceste probleme nu pot fi abordate fără un program clar de rezolvare a problemei romilor, deoarece a fost ascunsă sub preş timp de 20 de ani pentru ca nu cumva să se supere cineva de la Bruxelles”, a comentat Karakacianov. El a spus că educaţia trebuie să fie prima problemă care trebuie abordată. ”Ignoranţii nu pot respecta legea şi ordinea”, a insistat oficialul bulgar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *