Shadow

Mare parte dintre români au o părere proastă despre romi și cred că fac o imagine negativă României

O analiză a atitudinii societății față de minoritatea romilor arată că românii, deși consideră că romii sunt victime ale discriminării în România, consideră că aceștia au prea multe drepturi.

Românii au o încredere foarte mică în romi și imigranți (cele două sunt grupurile în care românii au cea mai mică încredere), arată un studiu realizat de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, pe baza datelor colectate de IRES.

Analiza, realizată cu sprijinul Ambasadei Germaniei și a Ambasadei Olandei în România, arată că, totuși, încrederea în romi nu a fost influențată de discursurile din perioada pandemiei de coronavirus, ele fiind la același nivel de neîncredere și în 2019.

De fapt, doar 10% dintre români îi consideră pe romi drept principalii responsabili de răspândirea coronavirusului. Principalele grupuri responsabile pentru răspândirea epidemiei în România sunt considerate diaspora (aleasă de 32% dintre cei chestionați) și imigranții (19%).

Dar 40% din români au o părere, în general, proastă și foarte proastă despre romi. În mentalul colectiv, romii sunt asociați cu (în ordinea cuvintelor alese): hoți/furturi, necinste/neîncredere, înșelătorie/șmecherie/minciună/ profitori, răutate, needucați/inculți, țigani, leneși/puturoși.

Aproximativ 80% dintre români consideră că romii au prea multe sau suficiente drepturi, deși jumătate dintre români consideră că discriminarea este o problemă în România, mai relevă sondajul elaborat de IRES

Unul din cinci români a conștientizat existența discursului negativ la adresa romilor din perioada pandemiei de coronavirus. Românii au remarcat acest discurs negativ în special la televizor (52%) și pe stradă (47%). Rețelele de socializare și alte site-uri de pe internet ocupă locul al treilea în mediul de transmitere a discursului negativ la adresa romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *