Shadow

Târg de obiecte meșteșugărești tradiționale ale romilor și meșterilor populari, în Piaţa Civică

Pe parcursul celor patru zile, cei mai pricepuți meşteșugari romi, reprezentanţi ai breslelor de romi căldarari, rudari, argintari şi pielari, vor expune pentru publicul tulcean obiecte de artizanat proprii, costume tradiţionale rome şi vor realiza pe tot parcursul evenimentului demonstrații de lucru. De asemenea, în cadrul acțiunii culturale vor fi prezentate cele mai noi apariții editoriale publicate sub egida Editurii Centrului Naţional de Cultură a Romilor, dar și o expoziție cu personalități rome cu contribuții deosebite în societatea românească, precum artiști, sociologi și activiști.

Târgul de obiecte meșteșugărești tradiționale ale romilor și meșterilor populari este un eveniment cultural care are ca scop principal conservarea și promovarea culturii și a meșteșugurilor tradiționale rome. De-a lungul istoriei, romii au fost nevoiți să se adapteze din punct de vedere a meseriilor practicate, în funcție de tipul economiei cu care intrau în contact. În Țările Române, rolul meșteșugarilor romi a fost unul foarte important, aceștia contribuind la economia și bunăstarea zonelor în care trăiau.

Deoarece există o lipsă acută de cunoaștere din partea societății cu privire la romi, prin intermediul acestui proiect ne dorim să reînviem aceste meșteșuguri tradiționale rome, să le readucem pe piața muncii, având în vedere cererea tot mai ridicată de produse handmade cu design unicat și original, și totodată, să readucem în conștiința publicului larg patrimoniul cultural al romilor, reprezentat prin cele mai valoroase meșteșuguri tradiționale rome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *