Shadow

Tăcerea Europei face îndoielnică amintirea genocidului romilor

Amintirea din acest an a exterminării romilor de la Auschwitz-Birkenau în 1944 are un plus de intensitate prin moartea recentă a unui bărbat de etnie romă, Stanislav Tomas, în mâinile poliției cehe.
Amintirea din acest an a exterminării romilor de la Auschwitz-Birkenau în 1944 are un plus de intensitate prin moartea recentă a unui bărbat de etnie romă, Stanislav Tomas, în mâinile poliției cehe. Stanislav era cetățean UE și ceh, fost soldat al armatei, muncitor și un bărbat de familie a cărui viață era înconjurată de umilința și viciile sărăciei. Brutalitatea morții sale și răspunsul statului, exemplifică suferința îndelungată a romilor europeni, care a atins apogeul în genocidul celui de-Al Doilea Război Mondial și continuă sub diferite forme până în prezent.

Tăcerea liderilor noștri politici din Europa până la moartea sa a fost în contrast cu declarațiile vocale care au înconjurat moartea lui George Floyd, la Minneapolis, anul trecut. De exemplu, cancelarul Angela Merkel, care a primit Premiul European pentru Drepturile Civile al Sintilor și Romilor la începutul acestui an, a condamnat poliția americană implicată în asasinarea lui George Floyd, dar a rămas tăcută la moartea unuia dintre cetățenii minorității europene, Stanislav Tomas. Aceeași abordare a fost adoptată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell. Ca reacție la moartea lui George Floyd, Parlamentul European a adoptat o rezoluție. Cu toate acestea, în cazul lui Stanislav Tomas, niciun lider al grupului de partid din Parlamentul European nu a făcut o declarație, darămite să preseze o rezoluție. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, care a luat atitudine la moartea lui Stanislav, a fost un exemplu nobil și excepțional în rândul conducerii europene.

Ce poate explica tăcerea?

Un purtător de cuvânt anonim al Comisiei Europene a dat o justificare birocratică că nu poate comenta cu privire la procedurile judiciare și investigațiile în curs în statele membre ale UE. Este absurd ca liderii politici ai UE să poată lua atitudine cu privire la un cetățean american, în timp ce procesul de justiție era încă în desfășurare și să nu-i facă să vorbească despre cetățenii UE pe care pretind că îi reprezintă

Deci, ce alte motive ar putea sta în spate?

Ignoranţă? Nu chiar. Mass-media internațională a acoperit surprinzător de bine această poveste. În comparație cu moartea lui Miroslav Demeter într-o circumstanță similară a brutalității poliției, în urmă cu cinci ani, care era în mare parte invizibilă în mass-media, povestea lui Stanislav Tomas a obținut o acoperire largă a presei. Protestele organizate de romi în Republica Cehă și în fața ambasadelor cehe din Austria, Germania, Serbia, România, Ungaria, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania au generat, de asemenea, atenție. Intergrupul antirasism al Parlamentului European, precum și campania transeuropeană Mândri Romi, Europa liberă s-au adresat conducerii UE cerându-le sprijinul în revendicările justiției pentru Stanislav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *