Shadow

Sondaj IRES: 7 din 10 romani nu au incredere in persoanele de etnie roma

7 din 10 romani nu au incredere in romi, o atitudine similara mai degraba cu cea fata de imigranti, decat fata de alte minoritati. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat, in perioada 4-9 iunie 2020, de IRES, referitor la perceptia asupra romilor. Sondajul a fost realizat prin suportul financiar al ambasadelor Germaniei si Olandei, pentru Agentia Impreuna.

Sondajul IRES pentru CNCD, realizat in urma cu doi ani, indica o neincredere de 72% fata de romi, ceea ce sugereaza o constanta a acestui indicator pe durata pandemiei, scrie Europalibera.org.

Romii se situeaza intr-o zona de toleranta sociala proximala (rude, prieten) similara cu maghiarii si evreii (30%), dar sub germani (43%, mai arata sursa citata.

Desi neincrederea in romi este peste 70%, numai 40% dintre romani isi asuma explicit o perceptie negativa asupra romilor. Diferenta de 30 de procente este explicata prin caracterul general al intrebarii si efectul de dezirabilitate sociala/corectitudine politica. Cert e ca o perceptie negativa este asociata cu un nivel ridicat de neincredere.

Pe de alta parte, conform sondajului realizat luna trecuta, imaginea romilor este in general negativa, din primele 10 trasaturi, 7 fiind negative, 1 neutra si 2 pozitive. europa Libera mai precizeaza ca nucleul perceptiei este definit de o trasatura neutra-similaritatea si una negativa – hotia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *