Shadow

O comunitate de romi dintr-o localitatea bihoreană, vaccinată în proporție de 96%: „Pe internet bagă toate minunile. Nu i-am crezut” Citeşte întreaga ştire: O comunitate de romi dintr-o localitatea bihoreană, vaccinată în proporție de 96%: „Pe internet bagă toate minunile. Nu i-am crezut”

Aproape toată comunitatea de romi din satul bihorean Bălnaca s-a vaccinat anti-COVID, după o campanie eficientă a autorităților locale, transmite Digi24. Gradul de vaccinare în rândul romilor este cu 50% mai mare decât la nivelul întregii comune și de trei ori mai mare decât la școala din localitate
Comunitatea de romi din Bălnaca, un sat care aparţine de comuna Șuncuiuş, judeţul Bihor, numără 400 de suflete, iar oamenii au început să se vaccineze încă din luna martie. În prezent, doar 17 persoane au rămas neimunizate. Mediatorul sanitar, care provine din rândul comunităţii, a fost cheia succesului acestei campanii de vaccinare. Angajata Primăriei Şuncuiuş şi tatăl ei, bolnav cronic, au oferit un exemplu vaccinându-se încă din luna martie.
Pentru binele nostru l-am făcut. Nu ne-am luat noi după zvonurile de pe internet, pe internet bagă toate minunile. Nu i-am crezut”, a declarat una din persoanele vaccinate din rândul comunităţii rome. Până în 2008, în Bihor erau 22 de mediatori sanitari în comunitățile de romi din județ, plătiți de Direcția de Sănătate Publică, iar acum mai sunt doar 11. Campania de vaccinare în comunitatea de romi a fost mai eficientă decât la nivelul întregii comune. Şcoala pe care o frecventează copiii din comunitatea romă din Șuncuiuș desfăşoară cursurile online, pentru că, deși procentul de vaccinare în rândul comunității trece de 96%, acesta depășește cu puțin 30% în rândul angajaților școlii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *