Shadow

FESTIVALU ROMILOR 8 APRILIE

În lumea creată de Tehno-Vrăjitoarele Niko G și Kali în primul lor album de trap, planetele sunt guvernate de solidaritate și suroritate, femeile sunt încurajate să se exprime liber, iar cultura romă se împletește cu vrăjitoria și tehnologia. Totul a început cu Vulvatac, piesa pe care Mihaela Drăgan și Nicoleta Ghiță au creat-o pentru unul dintre spectacolele din cadrul Giuvlipen, prima companie de teatru rom din România. Reacțiile primite le-au încurajat să se arunce într-o călătorie muzicală care explorează povești rome complexe și teleportează ascultătorii într-un univers magic care are la bază conceptul de Roma Futurism.

Eu am definit Roma Futurism ca intersecția culturii rome cu tehnologia și vrăjitoria, de asta albumul sună atât de witchy și SF în același timp. De asta l-am și numit Tehno-Vrăjitoarele. Tehno-Vrăjitoarea este această figură din viitor, o femeie care poate să controleze tehnologia, face magie, apelează la forțe supranaturale, e în control cu propriul destin. Mai mult decât atât, în cântecul ”Roma Stars” am explorat cu ideea asta de romi în spațiu, prima cosmonaută romă, idei futuristice la care oamenii nu se gândesc când asociază cultura romă.

Mihaela Drăgan este o artistă multi-disciplinară, co-fondatoare a Giuvlipen, spațiul unde subiectelor tabu li se oferă vizibilitate. A fost inspirată de pasiunea pentru muzică a Nicoletei și amândouă și-au unit puterile ca să creeze un album de trap care să le arate femeilor că muzica nu e o industrie doar pentru bărbați și că versurile de trap și rap pot fi și altfel decât misogine. Împuternicirea femeilor a fost punctul central și în proiectul video „Rezistența este o fată care schimbă lumea”. Aici, 11 fete din întreaga lume își spun poveștile inspiraționale despre lupta împotriva nedreptății, rasismului și urii, iar una dintre ele este chiar Nicoleta. Mai multe despre proiect, povestea albumului Tehno-Vrăjitoarele, descoperirile de care au avut parte și nevoia de a face aceste povești auzite am povestit cu fetele în rândurile de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *