Shadow

Surorile rome care i-au uimit pe jurații de la „Imperiul leilor”, despre omul din spatele succesului lor: „A fost un avangardist. Asculta Michael Jackson în comunitate

Surorile rome care i-au uimit pe jurații de la „Imperiul leilor”, despre omul din spatele succesului lor: „A fost un avangardist. Asculta Michael Jackson în comunitate” De Andreea Archip, Isabela, Lorena și Irina Stănescu au impresionat-o pe Cristina Bâtlan de la Imperiul Leilor în urmă cu două săptămâni cu ideea lor de afacere: un atelier de modă pentru femeile rome. De altfel, ele dintotdeauna își impresionează comunitatea tradițională din care provin: romi căldărari din Gara Veche, cartier din Piatra Neamț „unde nu vine nici măcar Glovo”. Au mers la școală, Isabela fiind astăzi studentă la Conservator în București. Două dintre surori au povestit pentru Libertatea cum au ajuns un model de emancipare pentru femeile rome. Ideea celor trei surori Stănescu de a face prima firmă de haine pentru femeile rome a convins-o pe Cristina Bâtlan, managerul firmei de încălțăminte Musette și jurat la emisiunea „Imperiul leilor”, să le facă fetelor o propunere. Dacă prima lor colecție cu 500 de ținute se va vinde online, toți „leii” vor investi cei 100.000 de euro ceruți pentru 30% din afacerea tinerelor. Lorena este managerul firmei, Isabela se ocupă de marketing și PR, iar Irina este designerul, care până să ajungă în fața leilor de la PRO TV crease deja 150 de ținute. „Nu avem niciun magazin din care să ne achiziționăm haine cu specific tradițional țigănesc”, le-a spus Lorena antreprenorilor. ADVERTISING Femeile rome, refuzate de croitorese, „că trebuie să vină la probe și dacă fură din casă” Familia Stănescu: tatăl Marcel, Isabela, Irina, Lorena și mama Violeta Fetele s-au pus imediat pe treabă și lucrează la colecția despre care nu vor încă să dezvăluie nimic. Deja au fost contactate de femei care vor să le devină cliente. Lorena a povestit pentru Libertatea că mereu a fost o provocare pentru femeile de etnie să-și găsească haine care să le respecte tradiția. „În general, femeile rome merg la croitorese în comunitate, la o vecină, la o cunoștință, dar uneori sunt refuzate. Noi n-am fost, dar majoritatea femeilor rome intră greu în casa cuiva, fiindcă oamenii se gândesc că femeile trebuie să vină la probe și dacă fură din casă…”. Cu timpul, au început să-și gândească singure vestimentația. Irina este cea care creează ținutele, printre picături, fiindcă gemenii ei îi ocupă aproape tot timpul. Sunt acum în clasa a IV-a și calcă pe urmele mătușii Isabela: fac muzică la Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț.
Citeşte întreaga ştire: Surorile rome care i-au uimit pe jurații de la „Imperiul leilor”, despre omul din spatele succesului lor: „A fost un avangardist. Asculta Michael Jackson în comunitate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *