Shadow

Sezonul vanatorii de romi nu s-a inchis

În momentul în care UE cere statelor membre mai multe eforturi pentru integrarea romilor care trăiesc pe teritoriul lor, intimidările extremei drepte maghiare împotriva “criminalităţii ţigane” continuă, fără ca guvernul lui Viktor Orban, care conduce de fapt Uniunea, să reacţioneze.
La sfârşitul lunii martie, membri ai miliţiei partidului Jobbik, extrema dreaptă ungară, au patrulat timp de mai multe săptămâni într-un sat, împotriva “criminalităţii ţigăneşti”. O demonstraţie de forţă îngrijorătoare ignorată de guvernul lui Viktor Orbán. Între timp, UE cere statelor membre să ia măsuri concrete în favoarea celor 10-12 milioane de romi din Europa…
Fără biserica medievală şi vinăriile de la poalele dealului, Gyöngyöspata ar arăta ca oricare alt sat unguresc : primăria datând din perioada comunistă, supermarketul Coop, grădinile bine plivite unde încolţesc primele  zambile, străzile noroioase ale ghetoului romilor.
Cu toate acestea, un pic din viitorul Europei s-a jucat în luna martie în această localitate de 2 850 de locuitori, la o oră de drum în nord-estul Budapestei. Încadrată de Jobbik (intrat în Parlament cu 16,8% din voturi în aprilie 2010, dar în scădere în sondajele de opinie), extrema dreaptă a făcut din Gyöngyöspata un laborator împotriva “criminalităţii ţigăneşti”, patrulând zi şi noapte cu sprijinul mai multor săteni, care au găzduit şi hrănit timp de mai mult de două săptămâni membrii miliţiei.
Pe 6 martie, liderul naţional Jobbik, deputatul Gabor Vona, a făcut aici un discurs în faţa a 1500 de  paramilitari. Majoritatea purtau uniforma neagră a Szebb Jövoert (“Pentru un viitor mai frumos”), o organizaţie plasată sub umbrela juridică a miliţiilor sătene de auto-apărare. Se puteau întrezări şi indivizi  agresivi, cu lanţuri şi capul ras, ţinând toporişte sau bice, flancaţi de pit bull-i. Timp de câteva zile familiile de romi nu mai îndrăzneau nici să îşi trimită copiii la şcoală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *