Shadow

Associated Press: Rromii par prinsi intr-o bula de timp din secolul trecut

Comisia Europeana a transmis miercuri un avertisment Frantei anuntand ca formalitatile pentru declansarea procedurii de infringement vor fi declansate in luna octombrie, după ce Sarkozy a decis sa expulzeze peste 1.000 de rromi.
Aceasta campanie a fost aspru criticata de oficiali ai UE, de ONU, dar si de Vatican, care l-au acuzat pe presedintele francez ca recurge la actiuni de discriminare si incalcare a legislatiei europene.
Estimarile arata ca minoritatea rroma in Europa este de aproximativ 12 milioane, iar cei care au incercat sa caute o viata mai buna au fost haituiti. Exista insa si altii care spun ca desi lucrurile sunt rele si in tara lor, totusi este acasa
“De exemplu, Moise este unul dintre cei care nu mai vor sa se intoarca in Franta. El este fericit ca acum sta cu sotia, Julieta, si cu cei cinci copii care au supravietuit. Alti doi au murit din cauza diareei la varsta de 2 ani, iar al treilea a murit la 10 ani, din cauze necunoscute. Barbatul, de 34 de ani, a marturisit ca autoritatile franceze s-au purtat cu el ca si cum nu ar exista un Dumnezeu, l-au tratat ca pe un gunoi”. Alina Wolfe Murray si George Jahn, realizatorii articolului, scriu ca Moise le-a aratat poze cu locuinta darapanata in care locuia in Franta impreuna cu alte 19 persoane. Nu doar Moise a trecut prin aceasta experienta. Maria Bacanu (foto) locuieste impreuna cu cinci copii, cu ginerele si trei nepoti intr-o casa care are doar trei camere, iar acoperisul sta sa se prabuseasca. Ea a marturisit ca a plecat voluntar din Franta, in decembrie, de frica a ce ar putea pati daca este prinsa ca sta ilegal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *