Shadow

Aproximativ 300 de romi au mărşăluit împotriva discriminării

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea rromi, au participat, astăzi, la un marş în Capitală, pentru “mândria şi demnitatea rromilor”, atrăgând în acest fel atenţia asupra discriminării la care sunt supuşi membrii acestei etnii.

Marşul demnităţii “Me sem Rom, me sem Romni!” a început în jurul orei 16.30, pe Bulevardul Unirii, unde organizatorii le-au transmis participanţilor că s-au adunat pentru “mândria şi demnitatea rromilor”.
Reprezentanţii Romani CRISS, unul dintre organizatorii evenimentului, i-au sfătuit pe toţi rromii să îşi declare cu mândrie etnia la recensământul care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie.
Magda Matache, director executiv la Romani CRISS, le-a spus celor prezenţi că, prin acest marş, vor să arate că sunt mândri de etnia lor, evenimentul lor fiind în acelaşi timp şi de solidarizare cu rromii din Bulgaria, Cehia şi Slovacia, care în ultimele zile au fost supuşi unor atacuri extremiste.

“Vă rugăm să vă declaraţi cu mândrie etnia la recensământul care va avea loc între 20 şi 31 octombrie”, le-a a spus Magda Matache participanţilor la marş.

Înainte de a pleca în marş, o fată de etnie rromă a intonat imnul rromilor, fiind acompaniată şi de unii dintre participanţii la protest.

Actriţa Doiniţa Oancea le-a spus participanţilor la marş că în cei 28 de ani ai săi nu i-a fost niciodată ruşine că este de etnie rromă, chiar dacă uneori a avut probleme ca urmare a faptului că şi-a recunoscut apartenenţa la această etnie.
“Ceea ce ar trebui să ştie majoritarii este că infracţionalitatea nu are culoare. Nu ar trebui asociaţi rromii cu infractorii. Sunt aici oameni buni, curaţi, frumoşi, talentaţi, oameni care au studiat”, a spus Doiniţa Oancea.
Un reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Romi a dat apoi citire unei scrisori adresate tutoror rromilor de către ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.
“Este important ca toţi românii să preţuiască tradiţia rromilor, iar următorul recensământ ar trebui să fie un moment în care să demonstraţi că sunteţi mândri de etnia voastră”, se arată în scrisoarea ambasadorului Mark Gitenstein.

Un grup de copii din comunitatea de rromi turci din Babadag, judeţul Tulcea, a dansat înainte ca participanţii să plece în marş.

Reprezentantul grupului de dansatori, supranumit “Tarzan”, a spus că părinţii lor se ocupă cu comerţul ambulant, iar unii au plecat să muncească în Portugalia, ei rămânând în grija bunicilor. “Tarzan” a mai spus că el şi colegii lui şi-ar dori să fie şi ei priviţi ca ceilalţi copii români.
O fată din grup a adăugat că le este foarte greu copiilor de etnie rromă în viaţa de zi cu zi, pentru că şi la şcoală sunt aşezaţi în ultimul rând, ceilalţi copii nu se joacă cu ei şi pe stradă sunt priviţi altfel, iar ei nu pot avea prieteni decât de etnie rromă.
O femeie care s-a alăturat protestului a spus că nu sunt de ajuns manifestări de genul acesta pentru ca discriminarea să dispară, ci este nevoie de “politici publice afirmative”. Ea a adăugat că “orice pădure are uscăturile ei”, dar în momente de criză toată vina este aruncată pe minorităţi, în orice colţ al lumii. “Rromii fac tot ce se poate pentru a schimba mentalitatea şi a nu mai fi discriminaţi, în timp ce majoritarii nu fac eforturi”, a spus aceasta, susţinând că este de la Centrul Filia şi a venit la protest din solidaritate cu rromii.
O altă participantă la protest care nu este de etnie rromă a spus că ar trebui să dispară discursurile publice rasiste şi să fie schimbată mentalitatea, “pentru că nu este normal să îi vedem pe toţi rromii infractori”. Întrebată dacă a avut vreodată probleme cu cetăţeni de etnie rromă, aceasta a răspuns că de fiecare dată când a avut probleme, pentru ea nu a contat etnia, ci doar faptul că i-a făcut rău.
Participanţii la protest purtau tricouri albe pe care scria cu albastru “Me sem Rom” (“Sunt rrom”), iar cei au venit din solidaritate cu rromii au avut tricouri pe care era scris “M-am săturat de rasişti”.
După aproximativ o jumătate de oră, participanţii la protest au plecat de pe Bulevardul Unirii, din faţa sediului Tribunalului Bucureşti, spre Piaţa Alba Iulia. Marşul s-a încheiat după aproximativ 45 de minute, pe traseu participanţii dansând pe muzică ţigănească.
Marsul demnităţii “Me sem Rom, me sem Romni!”, organizat de mai multe ONG-uri de apărare a drepturilor rromilor, a avut loc simultan în mai multe ţări din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *