Shadow

Mafia ţigănească face preţul brazilor

Un mic grup mafiot a pus mâna pe comerţul cu brazi din Piaţa Centrală a Galaţiului. Membrii clanului, în mare parte ţigani, au adus marfa din Vrancea, iar acum încearcă să o vândă la preţ dublu sau chiar triplu. Ceilalţi negustori sunt şantajaţi să ţină şi ei preţurile ridicate, iar în caz contrar ţiganii îi ameninţă cu bătaia şi cu incendierea brazilor.
Ca un făcut, în Piaţa Centrală nu găseşti niciun brad sub 50 de lei. Cu chiu, cu vai, o tufă (că brad nu i se poate spune) de un metru şi-un pic, galbenă şi desfrunzită, a fost lăsată la 40 de lei. Concesie curată! În rest, 50-100 de lei brăduţul de până în doi metri (funcţie de aspect) şi peste 100 de lei de la doi metri în sus.
Dacă socotim că de la Direcţia Silvică brazii au plecat la preţuri cu 50-70% mai mici (spre exemplu, un brad de 1,3-1,99 metri a costat doar 25 de lei, cu tot cu TVA), rezultă că negustorii fac profit frumos.
Vânzările merg însă prost. Lumea vine, se uită, trece mai departe. Scump. „Aş cumpăra un brăduţ pentru nepoţi. Să le fac o surpriză. Dar tare îs scumpi. Ăla pe care l-am ochit eu costă 80 de lei. Nu pot da mai mult de 30-40 de lei, dar la banii ăştia nu-mi dă nimeni nimic”, spune pensionarul Toader Florea (67 ani).
„O să iau o crenguţă de trei lei. Miroase a brad în casă şi rămân şi bani pentru mâncare. Mi se pare cam speculă anul acesta cu brazii, ca să fie sinceră”, ne spune şi Mariana Ghenea (52 ani).

Preţurile mari îi fac pe oameni să cumpere crenguţe în loc de brazi

Alţii n-au încotro şi cumpără. „Am doi copii. Credeţi că pot să le explic faptul că bradul e cam scump? Asta e! O dată în an e Crăciunul!”, încearcă să se consoleze cumva Aurel Stan, care pleacă acasă cu un „trofeu” pe care tocmai a dat 100 de lei.

Mafia ţigănească bate economia de piaţă

În mod normal, având în vedere vânzările slabe, ar trebui ca preţurile să mai scadă un pic pentru ca piaţa brazilor să se mai dezmorţească. Însă comercianţii care îndrăznesc să facă mici reduceri sunt imediat luaţi în primire de doi ţigani cu spatele lat, care au la vânzare peste 200 de brazi. „Ce, mă? Vrei să vindem în pierdere?”, se burzuluieşte unul dintre ei. „Dacă laşi din preţ, îţi dau foc la camion”, mârâie ţiganul la negustorul cu care încercam să ne târguim.
Evident, negocirile se opresc aici, iar vânzătorul, intimidat, bate în retragere. „Vreţi să cumpăraţi la preţul ăsta, bine. Nu, la revedere!”. E clar, mafia ţigănească a învins, încă o dată, economia de piaţă.
Situaţia este asemănătoare şi în pieţele de Micro 39 şi Micro 17, în vreme ce autorităţile ridică din umeri a neputinţă şi invocă faptul că nimeni nu poate impune unui comerciant ce preţuri să practice la produsele pe care le expune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *