Sa halim bine

Au fost momente în liceu când am simțit că trebuie să muncesc de două ori ca să pot fi luată în serios”. Povestea unei tinere rome care de la 14 ani este voluntar într-o comunitate de romi

Au fost momente în liceu când am simțit că trebuie să muncesc de două ori ca să pot fi luată în serios”. Povestea unei tinere rome care de la 14 ani este voluntar într-o comunitate de romi

Despre noi, Sa halim bine, Social
Alexandra Ciornea are 21 de ani, e studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București și este voluntar la o asociație înființată în 2002 care sprijină comunitățile vulnerabile. În fiecare weekend, face naveta într-o comunitate de romi din județul Brăila, pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. A ajuns prima dată acolo când avea 14 ani. A, ai venit la pocăiți, să te ajute pocăiții... ” „Aveam 14 ani când am ajuns pentru prima dată în Combinat, o comunitate vulnerabilă de romi din județul Brăila. Cum abia începusem să fiu voluntară la Damaris-Tina, un ONG înființat de tata, mi-am luat misiunea ca împreună cu sora mea să mergem să ajutăm copiii din localitate.La primele noastre vizite, oamenii erau suspicioși și credeau că vrem să le facem rău, că doar mergem să-i vizită
Tocăniţă din carne de porc cu cartofi – la ceaun

Tocăniţă din carne de porc cu cartofi – la ceaun

Sa halim bine
Deseori când ne întâlnim cu prieteni, ne aducem cu plăcere aminte de frumoasele drumeţii pe munte sau ieşiri la iarbă verde, cât şi de miresmele îmbietoare ale diverselor mâncăruri preparate la ceaun, pe foc de lemne. Mai ales de tocăniţa din carne de porc la ceaun: o bucăţică de ciolan afumat, câteva bucăţi de carne proaspătă sau friptă în untură la borcan, ceapă, usturoi, ardei , roşii, cartofi, aruncate toate în ceaun - se transformă într- una din cele mai delicioase feluri de mâncare al cărui gust cu greu îl poţi uita. Ingrediente: 1 kg carne de porc tăiată în cuburi (de preferat un amestec de carne de pe ciolan afumat şi carne proaspătă),2 linguri de ulei,2-3 cepe mijlocii,5-6 căţei de usturoi,1-2 ardei tăiaţi în rondele subţiri,3-4 roşii de mărime potrivită tăiate în cubule

Varza cu carnati la cuptor

Sa halim bine
Necesar varza cu carnati: 2 kg de varză – 2-3 verze500  gr  carnaţi  de porc100 -200 şuncă afumată, după poftă1 ceapă mare2 roşii mari, coapte şi zemoase1 legătură bogată de mărar2-3 foi de dafin, boia, piper boabe, sare mareulei Preparare: 1. Se curăţă, se toacă varza mărunt fideluţă şi se pune într-un vas roman – unde îi stă cel mai bine- sau în cratiţă. Se dă un praf de sare mare şi se frământă în mâini să se înmoaie şi să-şi lase sucul. 2. Tăiem şi crestăm cârnaţii după cum ne place şi împreună cu şunca mărunţită îi călim într-o tigaie încinsă . Se taie ceapa şi se căleşte cu o lingură de boia şi 2-3 frunze de dafin în tigaia în care am prăjit cârnaţii, astfel încât să nu se piardă nimic din aroma lăsată de afumătură. După ce a devenit ceapa sticloasă, se taie roş

Drob de miel reteta simpla traditionala

Sa halim bine
Drob de miel: un drob cremos, aromat, usor picant, cu gust de primavara, numai bun pentru o masa de sarbatoare, facut dupa o reteta traditionala, simpla. Drobul de miel nu este inecacios, ci suculent si aromat, are o dulceata aparte. Am cateva trucuri pe care vi le spun cu mare drag. Orice roman care se respecta are pe masa de Craciun sau Pasti, pe langa multe alte bunatati traditionale, si un drob. Se poate face din organe de pasare, porc, vita sau miel, dupa dorinta fiecaruia. De Craciun, traditional este drobul din organe de porc, de Pasti se face drob de miel. De Paste, multi romani gatesc tot felul de bunatati din carne de miel: drob, friptura, ciorba, sarmalute Drob de miel: reteta simpla, traditionala, un drob cremos, aromat, usor picant, cu gust de primavara, numa...

Cum arată ouăle de Paşti în lume

Sa halim bine
În ţara noastră sunt mai multe legende şi obiceiuri despre vopsitul ouălelor de Paşte. Se spune că Maica Domnului a venit să îşi plângă fiul răstignit cu un coş plin cu ouă, pe care l-a lăsat lângă crucea acestuia. Ouale s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. În zilele noastre, românii vopsesc ouăle în mai multe culori, însă oul roşu este adevăratul simbol al sărbătorii pascale. Potrivit tradiţiei, roşul este culoarea care reprezintă focul şi puterea lui purificatoare, dar şi sângele lui Iisus. În fiecare regiune din ţară există diverse obiceiuri de vopsire şi încondeiere a ouălor. În Bucovina şi Maramureş sunt executate de meşteri populari şi se încondeiază cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare. Tradiţia predominantă în Ungaria este vopsitul ouălor în

Rulada de carne cu oua fierte

Sa halim bine
Va ofer o reteta de carne delicioasa si frumoasa din carne tocata cu oua fierte. Ieri a fost ziua soțului meu, am gătit o ruladă doar pentru el. Din carne mănâncă doar curcan și vițel, așa că atunci când am văzut carne tocată de vițel în magazin, m-am hotărât imediat să o iau pentru rulada asta. A ieșit foarte gustos și hrănitor. Pentru a prepara o rulada de carne tocata cu oua fierte, vom avea nevoie de: carne tocată (am vițel) - 400 g; ouă fierte - 3 buc. ; chiflă - 1 felie; sare, piper după gust; chin - secolul I l. ; Lapte - 50 ml; sos de soia - secolul I. Eu. Umple chifla cu lapte și așteaptă să se înmoaie. Pune carnea tocată într-un bol, adaugă sare, piper și înmoaie chifla, împingând-o departe de excesul de lapte. Amestecă bine carnea tocată, apoi love

Festivalul Tradiţii româneşti legate de ”Sărbătoarea Mucenicilor” – în perioada 8 – 12 martie, în Parcul Tineretului

istorie, Sa halim bine, Ultimele stiri
Regalul tradiţiilor de Mucenici va fi încununat cu momente culturale, o prezentare de costume populare, iar pe copii îi aşteaptă ateliere de pictură pe figurine din ipsos, facepainting şi multe altele Festivalul Tradiţii româneşti legate de „Sărbătoarea Mucenicilor” va avea loc în perioada 8-12 martie, în Parcul Tineretului – platoul Şincai, potrivit unui comunicat al Autentic Events. Festivalul va aduce în prim plan o sărbătoare culturală, prezentând obiceiurile din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Bucovina, ateliere pentru copii şi gospodine, prezentare de costume populare, meşteşuguri din toate zonele ţării. „Promitem să batem orice record în materie de Mucenici, de miercuri, 8 martie, şi până duminică, 12 martie, pe platoul Şincai din Parcul Tineretului, unde am invitat gospodi
LEGUME LA CUPTOR PE PAT DE OREZ

LEGUME LA CUPTOR PE PAT DE OREZ

Sa halim bine
Legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta de post de legume la cuptor. Reteta sanataoas, pentru dieta, de legume la cuptor pe pat de couscous. Cum se fac legumele la cuptor pe pat de couscous? Cat timp se coc legumele la cuptor? Reteta de legume coapte cu cuscus. Cuscus cu legume la cuptor. Ca sa obtineti cele mai bune legume la cuptor trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi: 1. folositi ulei de masline sau ulei de floarea soarelui cat sa fie unse toate legumele si sa nu se usuce, dar nu turnati prea mult pentru ca acestea sa se “inece ” in ulei.2. legumele vor fi taiate in cuburi sau felii de dimensiuni relativ egale, pentru a se coace in acelasi timp3. in timpul coacerii trebuie sa le intoarceti pentru a se rumeni pe a
Mâncare de post cu cartofi și ciuperci la cuptor

Mâncare de post cu cartofi și ciuperci la cuptor

Sa halim bine
Rețeta de mâncare de post cu cartofi și ciuperci la cuptor este prima mea contribuție pe site-ul lauralaurentiu.ro și am vrut să o dedic tuturor celor care sunt acum in Postul Nașterii Domnului. Știu că e destul de dificil să alegi feluri de mâncare de post, mai ales pentru că postul durează destul de mult timp. Mereu e nevoie de o idee proaspătă. Această mâncare de post cu cartofi și ciuperci la cuptor este un preparat rapid, perfect pentru cei ocupați, gustul, în schimb, e foarte bun. Sper să vă placă. Ingrediente mâncare de post cu cartofi și ciuperci la cuptor 1 kg cartofi1 conservă de ciuperci200 g salam vegetal1 ceapă de mărime medie1 morcov micverdeață tocată după gust (pătrunjel verde)2 linguri uleisare și piper după gust

Chiftele cu cartofi sub brânză

Sa halim bine
Ingrediente: - cartofi - orice fel de carne tocată - ceapă - ou - orez - piper - sare Pregătirea: 1. 1. Se adaugă ceapa, usturoiul, oul, sare, piper, orezul fiert la carnea tocată și se amestecă totul. 2. Formează-le sub formă de bile, pune-le pe blat, umple spațiile goale cu cartofi. 3. Sărați cartofii după gust, presărați brânză rasă deasupra și puneți-i la cuptor (190 grade) timp de 30-40 minute.