Shadow

Centru comunitar mobil pentru comunităţile defavorizate din Mureş

 

Acest grup defavorizat de pe strada Dealului a fost ales, spune şefa Crucii Roşii Mureş, Magda Bercea, pentru că până acum, de comunitatea din Valea Rece s-a ocupat mai mult administraţia locală târgumureşeană. Pe strada Dealului sunt circa 500 de oameni din care 300 de minori, care trăiesc în condiţii precare. Pe lângă rulotă, Crucea Roşie Suedeză mai finanţează şi partea educaţională, respectiv rechizite pentru copii, dar şi obiecte de igienă şi aparatură medicală de bază, a arătat directorul Crucii Roşii Mureş, Magda Bercea.
”Am achiziţionat o rulotă pe care o folosim drept centru comunitar mobil, cu multiple funcţii, acolo se vor putea face consultaţii medicale. Chiar acum pe strada Dealului există focar de infecţie cu Hepatita A şi de păduchi. Trebuie făcută educaţie, în primul rând pe partea de igienă, iar dacă nu au cu ce să-şi cumpere un săpun, un detergent, în prima fază o să îi ajutăm şi pe latura aceasta. Ne gândim şi la copii, pentru care vom organiza ore de after school, dar şi activităţi de educaţie generală, pentru că mulţi nu ştiu cum să-şi gestioneze acei puţini bani pe care îi au”, a declarat Magda Bercea.

Lupta pentru schimbare de mentalitate

Şefa Crucii Roşii Mureş a explicat că la întâlnirile avute cu localnicii, a fost extrem de greu să îi facă să înţeleagă că trebuie să se gândească şi la nevoile celuilalt. Voluntarii şi membrii Crucii Roşii, însoţiţi de unii dintre liderii comunităţii, au elaborat şi nişte chestionare, la care nu toţi oameniii au fost de acord să participe, după cum nu toţi ştiau să scrie.
”Au fost vizitate toate acele 150 de case existente şi s-a discutat cu 114 familii şi cu autorităţile locale, iar rezultatele au reliefat că în primul rând oamenii au nevoie de o clădire comunitară centrală, în care să existe o cantină socială, un dispensar medical, şi unde s se realizeze programe educative. Apoi, pentru alţii sunt mai importante locurile de muncă sau un parc de joacă pentru copii”, a spus Magda Bercea.
Ea a subliniat că, din păcate, la unii singura sursă de venit este alocaţia copiilor, iar câţiva exploatează copii mici la cerşit. Zona are apă potabilă doar până la mijlocul străzii, banii merg mai mult pe alimente, ţigări şi băutură, şi aproape deloc pe articole de igienă. Aproape toţi copiii frecventează cursurile şcolare sau grădiniţa, 98% fiind vaccinaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *