Shadow

Reportaj din Romania paralela: Peste 30 de ani, romii pe care astazi alegem sa ii ignoram vor trebui sa ne plateasca pensiile

Ceva mai la deal, o casa de pamant fara acoperis, cladita din cateva lemne, pamant si resturi de geam spart. Tatal se chinuie afara sa carpeasca cu nasturi un geam care sta sa cada. Asa arata tot satul, aflat in inima Maramuresului, la cativa kilometri de Targul Lapus. Satul se numeste Ponorata Coroieni. 450 de oameni traiesc aici departe de lume, intr-o izolare totala, in conditii demne de alt mileniu.
Sunt tigani sau asa cum au aflat nu de multa vreme ca trebuie sa li se spuna, sunt romi. Aici functioneaza doua lumi: una a adultilor – care sunt obisnuit cu un stil de viata si una a copiilor, care mai poate fi salvata. Din pacate, oamenii mari le reteaza si copiilor sansele la evolutie si le traseaza inca de pe acum stilul de viata pe care l-au avut ei. Traiesc intr-o saracie totala si sunt incadrati de sociologi la categoria “romi vizibili”, oameni care ies in evidenta. Din pacate prin saracie, mizerie, analfabetism si izolare. Iar in acest stadiu sunt peste 600 de mii de romi in toata tara.
Cum arata viitorul: fara scoala, fara serviciu, cu copil inainte de 18 aniO comisie prezidentiala a atras atentia inca din 2009 asupra situatiei in care se gasesc romii. Nimeni nu stie in acest moment nici macar cati romi sunt in Romania. La recensamant 636 de mii de persoane s-au declarat romi. In realitate, numarul lor se apropie probabil de 3 milioane. Comisia prezidentiala atrage atentia asupra ineficentei programelor de incluziune sociala destinate romilor de pana acum. Doar unul din zece romi a lucrat permanent in ultimii 2 ani.
In acelasi document se atrage atentia asupra abandonului scolar. 80 la suta din tinerii cu varsta de 15-18 ani nu mai merg la scoala. Iar un sfert din populatia roma nu stie sa scrie si sa citeasca. Asta in timp ce 10 la suta din tinerele rome au primul copil intre 12 si 15 ani iar aproape jumatate, intre 16 si 18 ani. Asta face ca populatia roma sa fie considerabil mai tanara decat restul populatiei din Romania. Aceeasi comisie prezidentiala atrage atentia aspra riscurilor care rezulta din aceasta situatia si ridica semne de intrebare la care pana acum nu exista raspuns: Cati dintre ei vor trai de azi pe maine si cati dintre ei vor fi inclusi in cresterea economica a Romaniei si sustinerea sistemului de pensii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *