Shadow

Romii, discriminaţi de cluburile bucureştene

Un ONG care militează pentru drepturile romilor acuză două localuri bucureştene de discriminare rasială, susţinând că angajaţii acestora nu ar fi permis accesul unor etnici romi în cluburi, invocând motive care însă nu au fost aplicate şi în cazul unor clienţi “cu tenul deschis”, scrie

Reprezentanţii organizaţiei Romani CRISS au participat la o “acţiune simultană de testare a situaţiilor de discriminare rasială şi etnică” în cadrul unei iniţiative regionale care s-a desfăşurat în şase ţări: România, Serbia, Franţa, Italia, Germania şi Norvegia.

“Rezultatele testelor sunt îngrijorătoare: un club din trei a manifestat acte discriminatorii faţă de persoane de diferite naţionalităţi şi etnii (minoritate arabă, africană, turcă, romă). Realizată la trei luni distanţă faţă de prima testare europeană de acest fel, organizată în martie 2011 de către EGAM, rezultatele confirmă o intensificare a practicilor de discriminare rasială şi etnică ce privează milioane de cetăţeni europeni de dreptul de a se bucura de un tratament egal”, scriu reprezentanţii Romani CRISS într-un comunicat de presă.

În România, grupul “de testare” – format din două echipe, una de romi şi alta din persoane “cu tenul deschis la culoare” – a mers, în noaptea de sâmbătă, 11 iunie, la cluburile Kulturhaus si Belaggio. Rezultatul desoperit de reprezentanţii ONG-ului a fost că niciunul dintre acestea “nu a permis cetăţenilor români de etnie romă să beneficieze de serviciile oferite publicului larg”.

Grupul de romi, cu toţii din Bucureşti, era format, potrivit Romani CRISS, din studenţi la Administraţie Publică, o tânără absolventă a Facultăţii de Sociologie, doi absolvenţi ai Facultăţii de Drept, un absolvent al Facultăţii de Administraţie Publică şi un candidat la doctorat în ştiinţe politice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *