Shadow

Ţiganii: origini şi răspândire

 

În opinia redacţiei prestigiosului săptămânal The Economist, ţiganii sunt o “pătură care nu ţine cont de clase sociale” şi care sunt victimele prejudecăţilor, o realitate care “defineşte, uneori, Europa de Est”.
“Este puţin probabil ca guvernele să rezolve o problemă care există de secole doar pentru că li se spune de la Bruxelles”, constată publicaţia, care-i acuză laolaltă pe politicienii din vestul şi estul Europei.
În zilele noastre, în state precum Slovacia, copiii ţiganilor reprezintă 60% din cei înscrişi cu forţa în şcolile pentru copii cu probleme psihice, ceea ce favorizează abandonul şcolar, scrie The Economist.
În Ungaria, un parlamentar al Jobbik, partid naţionalist din Parlament, a cerut internarea în lagăre a romilor, după ce, în 2009, în ţară au avut loc cel puţin şase asasinate împotriva ţiganilor, motivate rasial.
Nici în vechile state UE, situaţia romilor nu este mai bună.
Din Irlanda de Nord, până în Italia sau Grecia şi acum în Franţa, ei au făcut obiectul furiei localnicilor sau a deciziilor de evacuare a taberelor în care locuiau.
Originile romilor
Mult timp s-a vorbit despre romi ca fiind egipteni, fiind chiar numiţi în Ţara Românească şi Moldova ca faraoni sau egipteni.
Numele etniei lor este diferit în diverse limbi, în engleză gipsy sau travellers, în Franţa gitannes, iar în Spania – gitanos.
Mai mulţi cercetători consideră că originea triburilor rome se află în nord-vestul Indiei, acolo descoperindu-se originile limbii romani.
De asemenea, în graiul romilor au fost identificate peste 500 de cuvinte a căror origine indică poate fi uşor de recunoscut.
Conform dovezilor lingvistice, strămoşii romilor au trăit în zona centrală a Indiei.
A existat o migraţie iniţială către nord-vestul subcontinentului indian, urmată de migraţia in afara Indiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *