Shadow

Staborul romilor e mai eficient ca judecata de la noi

 

Staborul este cea mai ermetică tradiţie a romilor, este o formă de judecată democratică şi civilizată care se axează pe principiul medierii, principiu pe care l-am preluat şi noi din 2013.
Între cele mai întâlnite stereotipuri rasiale despre romi aruncate de homunculii care-l au pe Mareşalul Antonescu în suflet sunt cele de genul: nu respectă nimic, nu cred în legi sau nu cred în justiţie. Ei bine, ei cred în dreptatea comunităţii lor, care se face printr-un tribunal numit stabor.
Nu se ştiu prea multe despre această judecată, pentru că majoritatea romilor ar fi mai dispuşi să primească un străin în casele lor, decât la aceste procese. Dar fotograful Mugur Vărzariu a reuşit să arunce o privire şi să fotografieze o astfel de adunare. Curios să aflu cum funcţionează cea mai ermetică parte a comunităţii rome, l-am sunat să-l întreb cum decurge un stabor.

VICE: Buna Mugur. Cum ai ajuns la stabor?

Mugur Vărzariu: Am ajuns acolo pentru c-am mai lucrat cu aceşti oameni şi ştiu ce fel de materiale realizez. Trebuia să plec din oraş când m-a sunat cineva că are loc un stabor în Bucureşti şi m-a invitat să vin. N-am apucat să stau decât vreo trei ore, deşi staborul în sine a durat trei zile. Oricum, problema a rămas încă în discuţie şi eu doresc să continui proiectul.

Care era problema?

Era o cauză delicată, un proces de divorţ. Bărbatul era acuzat că-şi înşelase soţia cu o gajoaică (o femeie care nu e de etnie romă), iar după mai mulţi ani femeia a plecat cu copiii. Ea voia casa, dar soţul nu accepta şi-i cerea să se întoarcă la el cu copiii, sub promisiune că va rupe relaţia cu amanta.

Explică-mi cum funcţionează staborul în general.

Ei bine, la romi cele două parţi dintr-un proces îşi prezintă unii altora nişte candidaţi de judecători, din care în cele din urmă vor fi aleşi vreo trei. În prima fază discută separat cu ambele părţi, apoi încearcă să rezolve problema prin mediere. Fac vizite timp de aproximativ o săptămână. Dacă părţile sunt într-un conflict foarte încins, judecătorii trebuie să realizeze medierea mergând dintr-o parte în alta. E interesant că abia din 2013 s-a introdus medierea şi în cazurile civile de la noi, deşi era folosită şi înainte în dreptul comercial.

Şi dacă eşuează medierea?

În caz că una din părţi nu e de acord cu medierea, se ajunge la judecata staborului. Judecătorii, romii implicaţi şi familiile lor se întrunesc la un fel de tribunal organizat la o reşedinţă particulară. Acolo vin cu martori şi dovezi şi se fac dezbateri ca la un proces normal dintr-un tribunal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *