Shadow

Evenimente care vor aduce în atenţie şi vor celebra cultura comunităţii rome din Harghita

Mai multe evenimente care vor aduce în atenţie şi vor celebra cultura comunităţii rome din Harghita vor fi organizate în lunile aprilie şi mai, de către Consiliul Judeţean.

Coordonatorul grupului de lucru pentru sărăcia extremă din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, András Lóránd, a declarat că evenimentele vor fi organizate în cele trei regiuni ale judeţului – Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni, urmând să cuprindă serate literare, dar şi expoziţii cu fotografii care surprind viaţa comunităţii rome.

Potrivit sursei citate, în cadrul seratelor literare vor fi citite poeziile lui Rafi Lajos, poet născut într-o familie de romi şi care a trăit la Lăzarea, în judeţul Harghita.

De altfel, poetul Rafi Lajos va primi şi o distincţie post-mortem din partea Consiliului Judeţean Harghita.

„Pe parcursul lunii aprilie o să avem trei serate în cadrul cărora va fi prezentat poetul Rafi Lajos. Rafi Lajos a murit acum 11 ani, iar poeziile pe care le-a scris considerăm că sunt foarte importante şi merită vorbit despre acestea. (…) În cele trei regiuni ale judeţului – Ciuc, Gheorgheni şi Odorhei va fi organizată câte o serată în cadrul căreia se vor prezenta poeziile, viaţa lui Rafi Lajos. Pe lângă acest lucru, la finele lunii aprilie, dorim să-l premiem post-mortem pe Rafi Lajos, respectiv să acordăm un premiu familiei”, a declarat András Lóránd.

De asemenea, în această perioadă se derulează şi un concurs de fotografie, organizat tot de către Consiliul Judeţean, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, cu tema „Viaţa Romilor”.

La concurs pot participa fotografi amatori sau profesionişti din judeţul Harghita, care pot trimite lucrări la cele două secţiuni, respectiv „Portrete de romi” şi „Sărbătorile romilor”.

„Sărbătorile romilor este o temă foarte largă, începând la înmormântări până la ziua de naştere a unuia din familie, tot ce fotografii văd, deoarece fotografii, când intră în comunităţi de romi, au un fel de a vedea lucrurile pe care nu îl înţelegem noi, oamenii de zi cu zi. Şi suntem curioşi în ochii fotografilor ce înseamnă un portret, ce înseamnă o sărbătoare a romilor”, a spus András Lóránd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *