Shadow

Am fost la cea mai mare adunare de romi şi nomazi din Europa

 

În fiecare an, timp de o săptămână, Appleby se transformă în Oraşul Nomazilor.
În fiecare an, timp de o săptămână, orăşelul Appleby din Cumbria este gazda a ceea ce unii consideră că e cea mai mare adunare de romi şi nomazi din Occident. Peste zece mii de nomazi inundă Valea Eden, beau, joacă jocuri de noroc, se regăsesc cu vechi prieteni, îşi găsesc jumătatea şi, din când în când, vând cai.
„Când vii aici pentru prima dată te umpli de aceleaşi sentimente pe care le încearcă unii evrei atunci când ajung în Israel,” îmi spune Damian Le Bas, un scriitor rom. „Pentru prima dată în viaţa ta, tu şi cei ca tine sunteţi în majoritate. Adunarea de la Appleby e singura ocazie cu care văd şi eu cum e să traieşti într-un oraş în care să fii ţigan e regula, nu excepţia.”
Appleby Fair este, probabil, ultimul târg de felul său: o revenire la trecutul pre-industrial al Marii Britanii, înainte de „marea disciplinare” a secolului XIX care ne-a transformat pe toţi în nişte roboţi nenorociţi. În fiecare iunie, timp de o săptămână, mirosul de balegă e mai puternic decât cel de gaze de eşapament. Sute de armăsari ţigăneşti o iau la trap prin oraş şi se înfig în Râul Eden spre deliciul cumpărătorilor şi a spectatorilor de pe malurile apei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *