Shadow

Munca Romilor și Nevoia de Investiție în Educație

Paradoxal, în ciuda acestui fapt, romii constituie o comunitate puternică și consolidată, reușind să existe fără instituții, fără o religie proprie, fără o istorie scrisă de ei înșiși, fără o limbă promovată instituțional în masă și fără instrumente de promovare a culturii și intereselor politice.

Aceștia au supraviețuit indiferent de mediul în care au locuit și de contextul istoric. Dar, datoria societății noastre nu e să ofere indivizilor săi doar simpla existență, ci trebuie să asigure condițiile pentru demnitatea umană, pentru șanse reale de dezvoltare și reziliență. De altfel, mulți romi din Europa și-au dezvoltat strategii individuale pentru propria lor dezvoltare personală, profitând de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană (cum ar fi dreptul de a călători și de a munci în alte state europene).

Munca romilor și nevoia de investiție în educație

Din România, de exemplu, un număr mare de romi au devenit muncitori sezonieri în agricultură în toate statele occidentale. Alții au devenit antreprenori, iar alții și-au practicat meseriile învățate în țară (constructori, mecanici, sudori, electricieni, șoferi etc.).

Mulți dintre romii plecați la muncă în străinătate se întorc în România, investind în bunăstarea familiilor lor, contribuind indirect la bunăstarea colectivă.

Dacă guvernele europene ar recunoaște potențialul economic al romilor, așa cum a făcut-o deja Banca Mondială încă din 2015, efectul s-ar resimți pentru toți cetățenii, nu doar pentru romi. Din educație câștigă toți, întreaga comunitate, nu doar cei care primesc și participă la educație respectivă.

Investiția în educație de calitate în comunitățile de romi, implicarea părinților în procesele educaționale, promovarea educației digitale și adaptarea programei școlare pentru a furniza aptitudini și pentru a crește stima de sine ar putea fi recuperată într-o singură generație.

O populație tânără, cu mare potențial

Această investiție ar putea oferi, de asemenea, un răspuns la întrebarea constantă: „Cine va munci pentru a plăti pensiile populației active de astăzi?”.

Romii reprezintă cea mai tânără populație europeană, cu un imens potențial de a contribui la viitorul Europei și, implicit, al României. Este necesar ca investițiile în dezvoltarea colectivă a romilor să fie făcute responsabil și să fie asumate politic.

Societatea românească a făcut pași considerabili în a-și schimba optica privind rolul romilor în societatea noastră. Acest lucru fiind posibil și datorită contribuției a unor politicieni, intelectuali, jurnaliști, artiști și instituții, în perioada 2023-2024, la schimbarea paradigmei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *